Špenátová musaka

Ingredience


Cibule 1 ks
Jogurt bílý 2 dl
Olej olivový 1 dl
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Rýže loupaná 150 g
Špenát listový čerstvý 1 kg
Sůl 1 polévková lžíce
Voda pitná 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Špenát omyjeme, odkrojíme silnější stonky a krátce ho spaříme horkou
  2. vodou. Špenát scedíme a nakrájíme na nudličky.
  3. V pánvi na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme k ní pokrájený špenát, zakryjeme pokličkou a pomalu dusíme.
  4. Rýži dobře propláchneme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
  5. Scedíme ji, přidáme ke špenátu, doložíme rajčatový protlak, drobně pokrájenou petrželku, sůl, pepř a vše promícháme.
  6. Zapékací mísu vymažeme olejem, vložíme do ní promíchaný špenát s rýží, přilijeme 2 dl teplé vody, zakryjeme poklicí a dáme do vyhřáté trouby zapéct. Musaku pečeme při 175 °C přibližně 40 minut.
  7. Když je šťáva z musaky vyvařená, zalijeme celý povrch bílým jogurtem a ještě chvíli pečeme.
  8. Upečená musaka má zlatohnědou barvu.