Špenátová musaka
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Jogurt bílý |
2 dl |
Olej olivový |
1 dl |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Rýže loupaná |
150 g |
Špenát listový čerstvý |
1 kg |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Špenát omyjeme, odkrojíme silnější stonky a krátce ho spaříme horkou
- vodou. Špenát scedíme a nakrájíme na nudličky.
- V pánvi na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme k ní pokrájený špenát, zakryjeme pokličkou a pomalu dusíme.
- Rýži dobře propláchneme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
- Scedíme ji, přidáme ke špenátu, doložíme rajčatový protlak, drobně pokrájenou petrželku, sůl, pepř a vše promícháme.
- Zapékací mísu vymažeme olejem, vložíme do ní promíchaný špenát s rýží, přilijeme 2 dl teplé vody, zakryjeme poklicí a dáme do vyhřáté trouby zapéct. Musaku pečeme při 175 °C přibližně 40 minut.
- Když je šťáva z musaky vyvařená, zalijeme celý povrch bílým jogurtem a ještě chvíli pečeme.
- Upečená musaka má zlatohnědou barvu.