Rumunské zelí
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Rýže loupaná |
100 g |
Sádlo škvařené |
10 g |
Slanina vepřová |
150 g |
Sůl |
12 polévková lžíce |
Sýr balkánský |
100 g |
Voda pitná |
2.3 l |
Zelí hlávkové bílé |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Hlávku zelí očistíme, omyjeme a rozkrojíme na 4-6 částí, košťál vyřežeme nožem. Zelí dáme vařit do osolené vody (přibližně 2 l) a ještě přidáme 1 lžičku cukru. Vaříme do změknutí 20 minut a pak zelí z vody vyndáme.
- Rýži pořádně propereme a odkapanou krátce restujeme v hrnci na rozpáleném sádle do doby, než zesklovatí. Pak rýži zalijeme 2-3 dl vlažné vody a necháme dusit pod pokličkou doměkka. Pak scedíme a dáme do vymaštěného pekáče.
- Na rýži poklademe kusy zelí, na které poklademe opražené plátky slaniny, vše osolíme, opepříme a zapečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Pečeme přibližně 20 minut a před podáváním zelí posypeme nastrouhaným balkánským sýrem.