Rybí džuveč

Ingredience


Brambory 600 g
Candát obecný 1 kg
Cibule 150 g
Citrony 1 ks
Máslo čerstvé 100 g
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Paprika žlutá 4 ks
Petržel - nať 4 polévková lžíce
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Rajčata 150 g
Rajčata zelená 2 ks
Rýže loupaná 100 g
Sůl 1 polévková lžíce
Voda pitná 3 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Candáta očistíme, vykucháme, dobře omyjeme a naporcujeme na menší kusy, které osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet na chladném místě.
  2. Mezitím připravíme k vaření zeleninu. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostky. Omyté 4 sladké i 2 pálivé papriky, zbavené jádřinců, nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli očistíme, pokrájíme nadrobno a v pánvi na rozehřátém másle zpěníme, poprášíme moukou, přidáme sladkou papriku a rajčatový protlak, zalijeme vodou, zamícháme a chvilku povaříme.
  3. Pak přidáme papriky, brambory, dobře propláchnutou rýži a pod pokličkou vaříme do změknutí rýže. Když je rýže měkká, hrnec odstavíme z plotny, vmícháme do směsi pokrájená rajčata, osolíme podle chuti a směs vyklopíme do zapékací mísy.
  4. Navrch poklademe kousky ryby, dáme do dobře vyhřáté trouby a pečeme při 200 °C do doby, až se voda vypaří a směs pod rybou bude hustá, ale šťavnatá.
  5. Rybí džuveč podáváme posypaný drobně nakrájenou zelenou petrželkou.