Rybí džuveč
Ingredience
Brambory |
600 g |
Candát obecný |
1 kg |
Cibule |
150 g |
Citrony |
1 ks |
Máslo čerstvé |
100 g |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Paprika žlutá |
4 ks |
Petržel - nať |
4 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
150 g |
Rajčata zelená |
2 ks |
Rýže loupaná |
100 g |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
3 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Candáta očistíme, vykucháme, dobře omyjeme a naporcujeme na menší kusy, které osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet na chladném místě.
- Mezitím připravíme k vaření zeleninu. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostky. Omyté 4 sladké i 2 pálivé papriky, zbavené jádřinců, nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli očistíme, pokrájíme nadrobno a v pánvi na rozehřátém másle zpěníme, poprášíme moukou, přidáme sladkou papriku a rajčatový protlak, zalijeme vodou, zamícháme a chvilku povaříme.
- Pak přidáme papriky, brambory, dobře propláchnutou rýži a pod pokličkou vaříme do změknutí rýže. Když je rýže měkká, hrnec odstavíme z plotny, vmícháme do směsi pokrájená rajčata, osolíme podle chuti a směs vyklopíme do zapékací mísy.
- Navrch poklademe kousky ryby, dáme do dobře vyhřáté trouby a pečeme při 200 °C do doby, až se voda vypaří a směs pod rybou bude hustá, ale šťavnatá.
- Rybí džuveč podáváme posypaný drobně nakrájenou zelenou petrželkou.