Kapr na cibuli s rýží

Ingredience


Cibule 1 kg
Kapr obecný 1.5 kg
Olej slunečnicový 1.5 dl
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rýže loupaná 200 g
Sůl 1 polévková lžíce
Tymián čerstvý 1 kávová lžička
Voda pitná 6 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli oloupeme, pokrájíme na plátky, v hlubší pánvi ji zpěníme na oleji.
  2. Rýží dobře promyjeme, přidáme k cibuli, osolíme, opepříme, přisypeme tymián, promícháme a zalijeme 5-6 dl horké vody. Pánev zakryjeme pokličkou a odstavíme z plotny.
  3. Kapra očistíme, vykucháme a dobře omyjeme. Na bocích kapra, od páteře směrem dolů, uděláme nožem zářezy hluboké asi 5 mm a od sebe přibližně 3 cm. Pak kapra potřeme olejem, celého osolíme a opepříme.
  4. Pekáč vymažeme olejem, dáme do něj rovnoměrně rýži s cibulí, na rýži položíme kapra a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme při 150 °C do změknutí masa.
  5. Upečený kapr má zlatohnědou kůrku.