Kapr na cibuli s rýží
Ingredience
Cibule |
1 kg |
Kapr obecný |
1.5 kg |
Olej slunečnicový |
1.5 dl |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rýže loupaná |
200 g |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
6 dl |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Cibuli oloupeme, pokrájíme na plátky, v hlubší pánvi ji zpěníme na oleji.
- Rýží dobře promyjeme, přidáme k cibuli, osolíme, opepříme, přisypeme tymián, promícháme a zalijeme 5-6 dl horké vody. Pánev zakryjeme pokličkou a odstavíme z plotny.
- Kapra očistíme, vykucháme a dobře omyjeme. Na bocích kapra, od páteře směrem dolů, uděláme nožem zářezy hluboké asi 5 mm a od sebe přibližně 3 cm. Pak kapra potřeme olejem, celého osolíme a opepříme.
- Pekáč vymažeme olejem, dáme do něj rovnoměrně rýži s cibulí, na rýži položíme kapra a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme při 150 °C do změknutí masa.
- Upečený kapr má zlatohnědou kůrku.