Kapr na olivách
Ingredience
Česnek |
3 ks |
Olej olivový extra panenský |
1 dl |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
0.5 kávová lžička |
Citrony |
1 ks |
Kapr obecný |
1.5 kg |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
2 ks |
Olivy zelené |
100 g |
Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
2 ks |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kapra očistíme, vykucháme a omyjeme, osolíme, pokapeme citronem a uděláme nožem několik zářezů hlubokých 5 mm po celém kaprovi.
- Připravíme směs, kterou budeme potřebovat k potření kapra:
- Do misky dáme olivový olej, přidáme k němu drobně pokrájený česnek, rozdrcený tymián, drobně nasekanou petrželku, sůl a pepř, vše dobře promícháme a tuto směs vetřeme do vytvořených zářezů, zbytkem směsi vytřeme vnitřek kapra.
- Očištěnou a omytou mrkev nastrouháme nahrubo, spařená rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- V pánvi na másle orestujeme krátce mrkev, přidáme rajčata, vypeckované olivy, sůl, zakryjeme pokličkou a dusíme do změknutí zeleniny.
- Kapra vložíme do vymaštěného pekáče, na kapra navrstvíme podušenou zeleninu a dáme do předehřáté trouby péct.
- Pečeme přibližně 45 minut při 175 °C a během pečení kapra poléváme vodou a výpekem.