Kapr na olivách

Ingredience


Česnek 3 ks
Olej olivový extra panenský 1 dl
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Tymián čerstvý 0.5 kávová lžička
Citrony 1 ks
Kapr obecný 1.5 kg
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 2 ks
Olivy zelené 100 g
Pepř černý mletý 1 polévková lžíce
Rajčata 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kapra očistíme, vykucháme a omyjeme, osolíme, pokapeme citronem a uděláme nožem několik zářezů hlubokých 5 mm po celém kaprovi.
  2. Připravíme směs, kterou budeme potřebovat k potření kapra:
  3. Do misky dáme olivový olej, přidáme k němu drobně pokrájený česnek, rozdrcený tymián, drobně nasekanou petrželku, sůl a pepř, vše dobře promícháme a tuto směs vetřeme do vytvořených zářezů, zbytkem směsi vytřeme vnitřek kapra.
  4. Očištěnou a omytou mrkev nastrouháme nahrubo, spařená rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  5. V pánvi na másle orestujeme krátce mrkev, přidáme rajčata, vypeckované olivy, sůl, zakryjeme pokličkou a dusíme do změknutí zeleniny.
  6. Kapra vložíme do vymaštěného pekáče, na kapra navrstvíme podušenou zeleninu a dáme do předehřáté trouby péct.
  7. Pečeme přibližně 45 minut při 175 °C a během pečení kapra poléváme vodou a výpekem.