Zapečený kapr s houbami
Ingredience
Cibulka jarní |
100 g |
Houby čerstvé |
100 g |
Máslo čerstvé |
75 g |
Ořechy vlašské |
125 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Rajčata |
150 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Víno bílé |
2 dl |
Česnek |
4 ks |
Kapr obecný |
1.5 kg |
Máslo čerstvé |
75 g |
Olej olivový |
0.5 dl |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rajčata |
150 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Houby a jarní cibulku očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, které krátce osmažíme v pánvi na rozpáleném másle (75 g).
- Omytá rajčata nakrájíme na kostky, omytou zelenou petrželku pokrájíme na drobno a vlašské ořechy nastrouháme na mlýnku.
- Kapra očistíme, vykucháme, omyjeme, celého potřeme solí, opepříme a necháme chvíli odležet na chladném místě.
- K osmaženým houbám s cibulkou přidáme ořechy, petrželku, polovinu rajčat, osolíme a opepříme podle chuti, zalijeme bílým vínem, které smícháme s prolisovaným česnekem, znovu promícháme, směsí naplníme kapra a břicho zašijeme.
- Kapra pak vložíme do olejem vymazaného pekáče, okolo kapra položíme druhou polovinu rajčat, zalijeme zbytkem rozpuštěného másla a vložíme pekáč s rybou do vyhřáté trouby, podlijeme vodou a pečeme při 175 °C přibližně 45 minut. Během pečení kapra poléváme výpekem z vína.
- Upečený kapr má zlatohnědou kůrku.