Gratinovaný koláč s lososem
Ingredience
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Muškátový květ |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
100 ml |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Ementál (Primátor) |
4 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
2 ks |
Losos - filety |
400 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Pepř bílý |
1 špetka |
Špenátový protlak mražený |
200 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
50 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Z hladké mouky, másla, vajec, trochy studené vody a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Necháme asi 1 hodinu odpočinout.
- Těsto rozdělíme na dva díly a vyložíme jím dvě kulaté koláčové formy.
- Rozmrazený špenát vymačkáme, rozložíme na těsto a mírně osolíme. Omyté filety z lososa nakrájíme na plátky, položíme na špenát a zalijeme zálivkou. Koláče upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
- Podáváme teplé se zeleninovým salátem.
- Příprava zálivky: Vejce rozšleháme se smetanou, osolíme, opepříme a okořeníme muškátem a nasekaným koprem. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr.