Gratinovaný koláč s lososem

Ingredience


Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Muškátový květ 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 100 ml
Sůl 1 špetka
Sýr Ementál (Primátor) 4 polévková lžíce
Vejce slepičí 2 ks
Losos - filety 400 g
Máslo čerstvé 150 g
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Pepř bílý 1 špetka
Špenátový protlak mražený 200 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 50 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z hladké mouky, másla, vajec, trochy studené vody a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Necháme asi 1 hodinu odpočinout.
  2. Těsto rozdělíme na dva díly a vyložíme jím dvě kulaté koláčové formy.
  3. Rozmrazený špenát vymačkáme, rozložíme na těsto a mírně osolíme. Omyté filety z lososa nakrájíme na plátky, položíme na špenát a zalijeme zálivkou. Koláče upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
  4. Podáváme teplé se zeleninovým salátem.
  5. Příprava zálivky: Vejce rozšleháme se smetanou, osolíme, opepříme a okořeníme muškátem a nasekaným koprem. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr.