Znojemské hovězí plátky

Ingredience


Cibule 300 g
Hovězí maso zadní 750 g
Hovězí vývar základní 1200 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Okurky nakládané 150 g
Pepř černý mletý 1 g
Sůl 30 g
Tuk 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí maso (nebo hovězí roštěnec) opláchneme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na plátky. Mírně je naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a po obou stranách zprudka opečeme na části tuku.
  2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno, osmažíme ji na dvou třetinách tuku dorůžova a mírně podlijeme vývarem. Trochu tuku necháme na podušení okurek. Do základu přidáme opečené maso a dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a doléváme teplým vývarem.
  3. Měkké maso vyjmeme, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme ji prosátou moukou, osmažíme, zalijeme vlažným vývarem a rozšleháme. Za občasného promíchání provaříme.
  4. Nakonec omáčku procedíme přes hustý cedník na maso a přidáme okurky nakrájené na kostičky a podušené na troše tuku. Vše ještě krátce povaříme.