Lozärner Chügelipastete
Ingredience
Bujón hovězí |
200 g |
Cibule |
1 ks |
Hrozinky |
50 g |
Jablka |
1 ks |
Listové těsto |
1000 g |
Mandle |
50 g |
Mléko polotučné |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Telecí plec |
300 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vepřové maso libové |
300 g |
Víno bílé |
2 l |
Žampiony čerstvé |
250 g |
Žemle tuková |
1 ks |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Nejdříve upečeme formu z těsta. Listové těsto vyválíme na 4 mm a vykrojíme z něj 2 kulaté placky - menší (24 cm) a větší (32 cm). Menší placku položíme na plech, propícháme vidličkou a na ni doprostřed položíme housku obalenou v hedvábném papíře na objem cca 36 cm. Přes housku položíme větší placku a okraje spojíme s okraji spodní menší placky. Ze zbylého těsta nakrájíme pruhy, kterými ozdobíme připravenou kouli z placek.
- Vše potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme při teplotě 180 stupňů asi 30 minut. Po upečení těsto opatrně vyjmeme z trouby, odstraníme papírovou kouli zevnitř - a po vychladnutí těsto naplníme.
- Náplň: telecí a vepřové maso nakrájíme na kostičky a s cibulí opečeme na másle. Zalijeme bílým vínem a podusíme doměkka. Do šťávy nastrouháme jablko.
- Z mletého vepřového masa okořeněného majoránkou tvoříme kuličky, ty vaříme 10 minut v bujónu. Připravíme si světlou jíšku, zředíme mlékem a bílým vínem, přidáme šťávu z masa, rozinky i s alkoholem a mírně vaříme 20 minut. Přidáme podušené žampiony, masové kostky a kuličky. Vše okořeníme, zahřejeme a rozředíme smetanou a bujónem.
- Horkou směsí naplníme připravenou formu z těsta, povrch posypeme praženými nakrájenými mandlemi - a přiklopíme vrchním dílem těsta.