Plaka

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Candát obecný 1 kg
Celer bulvový 100 g
Česnek 4 ks
Cibule 500 g
Citrony 1 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 100 g
Olej slunečnicový 1.5 dl
Paprika mletá pálivá 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Rajčata 450 g
Strouhanka 5 polévková lžíce
Sůl 5.5 polévková lžíce
Voda pitná 0.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Candáta nebo kapra očistíme, vykucháme, omyjeme, celého posolíme, pokapeme citronem a odložíme na mísu.
  2. Připravíme pekáč vymazaný olejem. Zeleninu očistíme a omyjeme. V pánvi rozehřejme olej, cibuli pokrájenou na kolečka osmažíme na oleji dozlatova, přidáme k ní nahrubo nastrouhanou mrkev a celer, promícháme a při mírné teplotě dusíme pod pokličkou.
  3. Mezitím omytá rajčata rozdělíme na dvě poloviny. Jednu část spaříme, oloupeme a pokrájíme na malé kostky, které přidáme k mrkvi s celerem a spolu dusíme. Druhou polovinu rajčat nakrájíme na kolečka a odložíme na misku. K podušené zelenině přimícháme hladkou mouku, mletou pálivou papriku, nasekaný česnek, sůl, pepř, bobkový list a přilijeme vodu. Vše promícháme a spolu dusíme asi 10 minut.
  4. Dušenou zeleninu dáme do zapékací mísy, na ni položíme candáta, na kterého položíme plátky rajčat, pokapeme je olejem, posypeme strouhankou a cukrem, zakryjeme pokrývkou a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C 45 minut. Během pečení zeleninu s rybou podléváme vodou a výpekem.
  5. Candáta se zeleninou můžeme podávat i studeného.