Plaka
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Candát obecný |
1 kg |
Celer bulvový |
100 g |
Česnek |
4 ks |
Cibule |
500 g |
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
100 g |
Olej slunečnicový |
1.5 dl |
Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Rajčata |
450 g |
Strouhanka |
5 polévková lžíce |
Sůl |
5.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Candáta nebo kapra očistíme, vykucháme, omyjeme, celého posolíme, pokapeme citronem a odložíme na mísu.
- Připravíme pekáč vymazaný olejem. Zeleninu očistíme a omyjeme. V pánvi rozehřejme olej, cibuli pokrájenou na kolečka osmažíme na oleji dozlatova, přidáme k ní nahrubo nastrouhanou mrkev a celer, promícháme a při mírné teplotě dusíme pod pokličkou.
- Mezitím omytá rajčata rozdělíme na dvě poloviny. Jednu část spaříme, oloupeme a pokrájíme na malé kostky, které přidáme k mrkvi s celerem a spolu dusíme. Druhou polovinu rajčat nakrájíme na kolečka a odložíme na misku. K podušené zelenině přimícháme hladkou mouku, mletou pálivou papriku, nasekaný česnek, sůl, pepř, bobkový list a přilijeme vodu. Vše promícháme a spolu dusíme asi 10 minut.
- Dušenou zeleninu dáme do zapékací mísy, na ni položíme candáta, na kterého položíme plátky rajčat, pokapeme je olejem, posypeme strouhankou a cukrem, zakryjeme pokrývkou a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C 45 minut. Během pečení zeleninu s rybou podléváme vodou a výpekem.
- Candáta se zeleninou můžeme podávat i studeného.