Kynutý makový koláč

Ingredience


Citrony 1 ks
Cukr krupice 190 g
Droždí 30 g
Hrozinky 100 g
Mák mletý 500 g
Mandle 100 g
Máslo čerstvé 90 g
Mléko polotučné 410 ml
Mouka pohanková 200 g
Mouka pšeničná celozrnná 200 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Sůl 1 špetka
Tuk 125 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy prosejeme oba druhy mouky, uděláme důlek, rozdrobíme droždí a zalijeme 160ml teplého mléka. Vše dohladka rozmícháme a na teplém místě necháme asi 20minut kynout.
  2. Poté do těsta zapracujeme 40g cukru, špetku soli, 60g másla, vejce a 1 žloutek. Zakryjeme a necháme vykynout do dvojnásobného objemu.
  3. Mezitím přivedeme k varu zbylé mléko smíchané s mákem, 150g cukru, nastrouhanou citronovou kůrou a 30g másla. Nakonec přidáme rozinky, necháme vychladnout.
  4. Troubu předehřejeme na 200C.
  5. Plech vyložíme pečícím papírem a z vykynutého těsta na něm vyválíme plát. Na těsto rozprostřeme připravenou hmotu z máku.
  6. Hladkou mouku, hnědý cukr, nasekané mandle a rostlinný tuk promneme mezi prsty a vytvoříme drobenku. Posypeme jí koláč a pečeme asi 30minut.