Kynutý makový koláč
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
190 g |
Droždí |
30 g |
Hrozinky |
100 g |
Mák mletý |
500 g |
Mandle |
100 g |
Máslo čerstvé |
90 g |
Mléko polotučné |
410 ml |
Mouka pohanková |
200 g |
Mouka pšeničná celozrnná |
200 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Tuk |
125 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Do mísy prosejeme oba druhy mouky, uděláme důlek, rozdrobíme droždí a zalijeme 160ml teplého mléka. Vše dohladka rozmícháme a na teplém místě necháme asi 20minut kynout.
- Poté do těsta zapracujeme 40g cukru, špetku soli, 60g másla, vejce a 1 žloutek. Zakryjeme a necháme vykynout do dvojnásobného objemu.
- Mezitím přivedeme k varu zbylé mléko smíchané s mákem, 150g cukru, nastrouhanou citronovou kůrou a 30g másla. Nakonec přidáme rozinky, necháme vychladnout.
- Troubu předehřejeme na 200C.
- Plech vyložíme pečícím papírem a z vykynutého těsta na něm vyválíme plát. Na těsto rozprostřeme připravenou hmotu z máku.
- Hladkou mouku, hnědý cukr, nasekané mandle a rostlinný tuk promneme mezi prsty a vytvoříme drobenku. Posypeme jí koláč a pečeme asi 30minut.