Ovesný chleba
Ingredience
Cukr krupice |
55 g |
Droždí sušené |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mléko polotučné |
450 ml |
Mouka polohrubá |
850 g |
Ovesné vločky |
390 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
65 ml |
-
Doba přípravy: 270 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Plech vymažeme tukem.
- V rendlíku převaříme mléko, do horkého vmícháme máslo se solí a cukrem a necháme zchladnout.
- V míse rozpustíme droždí s vlažnou vodou. Poté vmícháme mléčnou směs, přidáme uválené ovesné vločky (dáme si hrst stranou), mouku a řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse kynout asi 2-3 hodiny. Z vykynutého těsta uděláme 2 bochníky, položíme je na plech a necháme ještě asi 1 hodinu kynout, až mají dvojnásobný objem. Troubu předehřejeme na 200°C, na chlebech uděláme nožem zářezy, posypeme je zbylými vločkami a pečeme je asi 50 minut. Chleby jsou hotové, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly.