Ovesný chleba

Ovesný chleba - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 55 g
Droždí sušené 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 30 g
Mléko polotučné 450 ml
Mouka polohrubá 850 g
Ovesné vločky 390 g
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 65 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plech vymažeme tukem.
  2. V rendlíku převaříme mléko, do horkého vmícháme máslo se solí a cukrem a necháme zchladnout.
  3. V míse rozpustíme droždí s vlažnou vodou. Poté vmícháme mléčnou směs, přidáme uválené ovesné vločky (dáme si hrst stranou), mouku a řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse kynout asi 2-3 hodiny. Z vykynutého těsta uděláme 2 bochníky, položíme je na plech a necháme ještě asi 1 hodinu kynout, až mají dvojnásobný objem. Troubu předehřejeme na 200°C, na chlebech uděláme nožem zářezy, posypeme je zbylými vločkami a pečeme je asi 50 minut. Chleby jsou hotové, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly.