Hovězí salát

Ingredience


Hořčice 1 polévková lžíce
Ocet kvasný lihový 1 kávová lžička
Olej olivový 3 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Zakysaná smetana 5 polévková lžíce
Cibulka jarní 6 ks
Hovězí maso vařené 1 kg
Ocet kvasný lihový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Vaječný bílek slepičí 3 ks
Voda pitná 3 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Uvařené libové hovězí maso (z polévky) nakrájíme na kostičky,
  2. dáme do mísy, přelijeme 3 dl vody smíchané s 2 lžícemi octa, přidáme sůl, pepř, promícháme a necháme 1 hodinu v chladničce.
  3. Uvaříme si vajíčka natvrdo (10 minut), oloupeme je, rozkrojíme napůl a oddělíme žloutky, které použijeme do zálivky, bílky pokrájíme na nudličky a odložíme do misky.
  4. Připravíme si žloutkovou zálivku:
  5. V hrnečku si dobře rozmícháme 3 žloutky s 1 lžící hořčice a 1 lžičkou octa. Přidáme 5 lžic zakysané smetany a vše promícháme.
  6. Maso slijeme z nálevu.
  7. Mladou jarní cibulku omyjeme a nakrájíme na kolečka, přidáme ji do mísy k masu, doložíme nakrájené bílky, olivový olej a vše přelijeme zálivkou ze žloutků. Osolíme a opepříme podle chuti a dáme znovu na chladné místo alespoň na 1 hodinu uležet.
  8. Salát podáváme vychlazený.