Koláč s lososem a krémovou náplní
Ingredience
Máslo čerstvé |
75 g |
Mouka ovesná |
250 g |
Sůl |
1 g |
Tuk |
75 g |
Voda pitná |
12 ml |
Losos obecný |
400 g |
Mléko polotučné |
150 ml |
Olej slunečnicový |
5 ml |
Pepř černý mletý |
1 g |
Pórek |
1 ks |
Smetana 12% (konzumní) |
150 ml |
Sůl |
1 g |
Sýr Gouda 45% |
125 g |
Vejce slepičí |
5 ks |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Hladkou mouku smícháme s ovesnou moukou a špetkou soli. Máslo s moukou zpracujeme, aby vznikla sypká směs podobná hrubší drobence. Do vzniklé směsi vpracujeme rostlinný tuk a studenou vodu. Vše zpracujeme v hladké těsto.
- Nejprve vymažeme formu na ovocný koláč, která má průměr 27 cm. Hotové těsto vyválíme do kruhu. Tím vyplníme formu tak, aby okraje byly přilepené k formě a uprostřed vznikla prohlubeň, do které vlijeme krémovou náplň. Nakonec těsto propícháme párátkem a necháme 15 minut uležet v chladu.
- Nyní připravíme lososa. Na páře uvaříme lososa. Vaříme asi 15 minut. Poté lososa vyjmeme, po vychladnutí odstraníme kůži a kosti. Lososa zbaveného kůže a kostí roztrháme na jednotlivé vrstvy.
- Na oleji opečeme pórek, dokud nezměkne. Připravíme krémovou omáčku a sýr. Vejce vyšleháme se smetanou a mlékem. Tekutinu osolíme a opepříme. Sýr nakrájíme na malé kostičky.
- Těsto vyndáme z ledničky, položíme na něj pečící papír. Na něj rozprostřeme sušené fazole a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 200 stupních Celsia 10 minut. Poté sundáme papír s fazolemi a samotné těsto pečeme ještě dalších 5 minut.
- Předpečené těsto vyndáme z trouby. Hned jej poklademe lososím masem, pórkem, sýrem a přelijeme krémovou směsí. Takto připravený koláč opět vrátíme do vyhřáté trouby a dopečeme ještě 40 minut při 180 stupních Celsia.
- Jakmile koláč zezlátne, vyndáme jej z trouby, necháme vychladit a podáváme.