Naložené hlávky zelí
Ingredience
Křen |
2 ks |
Sůl |
1.5 kg |
Zelí hlávkové bílé |
50 kg |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 1 porce
- Menší hlávky zelí dobře očistíme, košťály nařízneme (dost hluboko) a hlávky zelí vložíme do keramického soudku.
- Postupně jak zelí vkládáme, tak je každou vrstvu osolíme, proložíme očištěným a pokrájeným křenem na kolečka, nakonec zalijeme vodou.
- Zelí musí být zatíženo dřevěným křížem a čistým kamenem, který položíme na kříž, vše musí být úplně zalito vodou.
- Soudek pečlivě zakryjeme plátnem a necháme stát týden. Pak vodu se solí vyměníme. Tento postup opakujeme několikrát.
- Takto naložené zelí používá balkánská kuchyně hlavně při přípravě sarmy (závitků).