Naložené hlávky zelí

Ingredience


Křen 2 ks
Sůl 1.5 kg
Zelí hlávkové bílé 50 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Menší hlávky zelí dobře očistíme, košťály nařízneme (dost hluboko) a hlávky zelí vložíme do keramického soudku.
  2. Postupně jak zelí vkládáme, tak je každou vrstvu osolíme, proložíme očištěným a pokrájeným křenem na kolečka, nakonec zalijeme vodou.
  3. Zelí musí být zatíženo dřevěným křížem a čistým kamenem, který položíme na kříž, vše musí být úplně zalito vodou.
  4. Soudek pečlivě zakryjeme plátnem a necháme stát týden. Pak vodu se solí vyměníme. Tento postup opakujeme několikrát.
  5. Takto naložené zelí používá balkánská kuchyně hlavně při přípravě sarmy (závitků).