Ajvar s křenem
Ingredience
Křen |
250 g |
Lilek |
1 kg |
Olej slunečnicový |
4 dl |
Paprika červená |
4 kg |
Sůl |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 30 porcí
- Papriky s lilky omyjeme, osušíme a dáme je na plechu upéct do předehřáté trouby. Pečeme 30 minut při 180 °C.
- Mezitím si očistíme, omyjeme a nastrouháme křen, který odložíme do misky a zakryjeme.
- Upečená zelenina má hnědočernou slupku, kterou sloupneme, lilky
- a papriky zbavíme stopek a jadřinců. Pak zeleninu pomeleme na masovém strojku a vložíme ji do pánve na rozpálený olej.
- Směs opečeme a před koncem pečení přimícháme sůl podle chuti a křen.
- Promíchanou horkou směsí naplníme čisté suché sklenice, uzavřeme je celofánem a po vychladnutí uskladníme na chladném a suchém místě.