Ajvar s křenem

Ingredience


Křen 250 g
Lilek 1 kg
Olej slunečnicový 4 dl
Paprika červená 4 kg
Sůl 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Papriky s lilky omyjeme, osušíme a dáme je na plechu upéct do předehřáté trouby. Pečeme 30 minut při 180 °C.
  2. Mezitím si očistíme, omyjeme a nastrouháme křen, který odložíme do misky a zakryjeme.
  3. Upečená zelenina má hnědočernou slupku, kterou sloupneme, lilky
  4. a papriky zbavíme stopek a jadřinců. Pak zeleninu pomeleme na masovém strojku a vložíme ji do pánve na rozpálený olej.
  5. Směs opečeme a před koncem pečení přimícháme sůl podle chuti a křen.
  6. Promíchanou horkou směsí naplníme čisté suché sklenice, uzavřeme je celofánem a po vychladnutí uskladníme na chladném a suchém místě.