Urmašice
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
750 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Voda pitná |
4 dl |
Jogurt bílý |
2 dl |
Máslo čerstvé |
500 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kg |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 45 porcí
- Moučník Urmašice dostal název, protože vytvořené tvary mají tvar datle (v arabštině slovo "urma" znamená datle).
- K výrobě tohoto moučníku si nejdříve připravíme těsto.
- V míse utřeme máslo do pěny, pak do něj za stálého míchání přidáme jeden žloutek a jedno celé vajíčko, pak zamícháme bílý smetanový jogurt.
- Postupně přisypáváme hladkou mouku až do vymíchání hladkého těsta, které dáme na pomoučený vál.
- Válečkem rozválíme placku vysokou asi 2 cm a vykrajovátkem nebo pomocí skleničky vykrajujeme tvary podobné datlím.
- Koláčky poskládáme na plech, který jsme si vymazali máslem a vložíme je do rozehřáté trouby.
- Pečeme při 200°C přibližně 20 - 25 minut dozlatova.
- Během pečení si připravíme sirup:
- v menším hrnci si do 4 dl vody rozmícháme 750 g cukru, vanilkový cukr a vaříme při mírné teplotě do zhoustnutí.
- Když je dostatečně hustý, přidáme do něj citronovou šťávu
- a odstavíme.
- Upečené koláčky Urmašice narovnáme na mísu a přelijeme je hustým sirupem.
- Sirup necháme do koláčků zcela vsáknout, potom podáváme.