Urmašice

Ingredience


Citrony 1 ks
Cukr krupice 750 g
Cukr vanilka 1 ks
Voda pitná 4 dl
Jogurt bílý 2 dl
Máslo čerstvé 500 g
Mouka pšeničná hladká T 650 1 kg
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Moučník Urmašice dostal název, protože vytvořené tvary mají tvar datle (v arabštině slovo "urma" znamená datle).
  2. K výrobě tohoto moučníku si nejdříve připravíme těsto.
  3. V míse utřeme máslo do pěny, pak do něj za stálého míchání přidáme jeden žloutek a jedno celé vajíčko, pak zamícháme bílý smetanový jogurt.
  4. Postupně přisypáváme hladkou mouku až do vymíchání hladkého těsta, které dáme na pomoučený vál.
  5. Válečkem rozválíme placku vysokou asi 2 cm a vykrajovátkem nebo pomocí skleničky vykrajujeme tvary podobné datlím.
  6. Koláčky poskládáme na plech, který jsme si vymazali máslem a vložíme je do rozehřáté trouby.
  7. Pečeme při 200°C přibližně 20 - 25 minut dozlatova.
  8. Během pečení si připravíme sirup:
  9. v menším hrnci si do 4 dl vody rozmícháme 750 g cukru, vanilkový cukr a vaříme při mírné teplotě do zhoustnutí.
  10. Když je dostatečně hustý, přidáme do něj citronovou šťávu
  11. a odstavíme.
  12. Upečené koláčky Urmašice narovnáme na mísu a přelijeme je hustým sirupem.
  13. Sirup necháme do koláčků zcela vsáknout, potom podáváme.