Sevdidžan
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
450 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Krupice dětská |
150 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
1 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Do mísy si dáme 200g cukru a 4 žloutky, vyšleháme si je do pěny, pomalu za stálého míchání přidáváme rozpuštěné máslo, smetanu a nastrouhanou citronovou kůru z omytého, osušeného citronu.
- Přes síto přisypeme k žloutkovému krému hladkou mouku a krupici, promícháme a lehce vmícháme vyšlehaný tuhý sníh ze 4 bílků.
- Koláčovou formu si vymažeme máslem a piškotové těsto sevdidžan do ní nalijeme a upečeme v troubě při 175°C. Pečeme přibližně 25-30 minut.
- Během doby, kdy se nám peče těsto, si uvaříme sirup z 1 dl vody, vanilkového cukru a 250 g krupicového cukru. Vaříme ho jen 5 minut.
- Koláč polijeme uvařeným sirupem a ještě chvíli necháme v troubě.
- Vychladlý pokrájíme na porce a podáváme.