Sevdidžan

Ingredience


Citrony 1 ks
Cukr krupice 450 g
Cukr vanilka 1 ks
Krupice dětská 150 g
Máslo čerstvé 200 g
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Smetana 33% (šlehačka) 1 dl
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy si dáme 200g cukru a 4 žloutky, vyšleháme si je do pěny, pomalu za stálého míchání přidáváme rozpuštěné máslo, smetanu a nastrouhanou citronovou kůru z omytého, osušeného citronu.
  2. Přes síto přisypeme k žloutkovému krému hladkou mouku a krupici, promícháme a lehce vmícháme vyšlehaný tuhý sníh ze 4 bílků.
  3. Koláčovou formu si vymažeme máslem a piškotové těsto sevdidžan do ní nalijeme a upečeme v troubě při 175°C. Pečeme přibližně 25-30 minut.
  4. Během doby, kdy se nám peče těsto, si uvaříme sirup z 1 dl vody, vanilkového cukru a 250 g krupicového cukru. Vaříme ho jen 5 minut.
  5. Koláč polijeme uvařeným sirupem a ještě chvíli necháme v troubě.
  6. Vychladlý pokrájíme na porce a podáváme.