Kynuté trojlístky

Ingredience


Cukr krupice 2 polévková lžíce
Droždí sušené 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 55 g
Mléko polotučné 350 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 575 g
Sůl 2 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dvě formy na vdolky (větší muffiny) vymažeme tukem.
  2. Do vlažného mléka přimícháme cukr, droždí, padesát pět gramů másla a necháme patnáct minut odstát. Poté vmícháme rozšlehané vejce se solí a postupně zamícháme mouku. Nemusíme vmíchat celé udané množství, vmícháme jen tolik, abychom utvořili tužší těsto. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, v míse necháme zhruba hodinu a půl kynout na teplém místě. Poté z těsta utvoříme kuličky, mělo by nám vyjít dvacet čtyři kousků, a po třech vkládáme do formy. Opět necháme pod utěrkou kynout, dokud nemají kuličky dvojnásobný objem. Těsto potřeme rozpuštěnou lžící másla a vkládáme do trouby předehřáté na 200°C. Kuličky pečeme dokud nezezlátnou, tedy asi dvacet minut. Vyklopíme je na mřížku, aby vychladly.