Kynuté trojlístky
Ingredience
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Droždí sušené |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
55 g |
Mléko polotučné |
350 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
575 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 210 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dvě formy na vdolky (větší muffiny) vymažeme tukem.
- Do vlažného mléka přimícháme cukr, droždí, padesát pět gramů másla a necháme patnáct minut odstát. Poté vmícháme rozšlehané vejce se solí a postupně zamícháme mouku. Nemusíme vmíchat celé udané množství, vmícháme jen tolik, abychom utvořili tužší těsto. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, v míse necháme zhruba hodinu a půl kynout na teplém místě. Poté z těsta utvoříme kuličky, mělo by nám vyjít dvacet čtyři kousků, a po třech vkládáme do formy. Opět necháme pod utěrkou kynout, dokud nemají kuličky dvojnásobný objem. Těsto potřeme rozpuštěnou lžící másla a vkládáme do trouby předehřáté na 200°C. Kuličky pečeme dokud nezezlátnou, tedy asi dvacet minut. Vyklopíme je na mřížku, aby vychladly.