Baklava na řecký způsob

Ingredience


Citrony 1 ks
Cukr krupice 50 g
Hřebíček 0.5 kávová lžička
Med včelí 1 dl
Ořechy vlašské 500 g
Skořice mletá 1 kávová lžička
Strouhanka 80 g
Citrony 0.5 ks
Cukr krupice 200 g
Med včelí 1.5 dl
Voda pitná 3 dl
Listové těsto 1000 g
Máslo čerstvé 250 g
Pistácie 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Baklava je velmi sladký zákusek s ořechy. Potřebujeme k němu 2 balíčky listového těsta nebo řecké těsto Fillo, které se dá zakoupit v některých obchodech.
  2. V hrnci si rozehřejeme 1 dl tekutého medu s 50 g cukru, když je rozpuštěný, přidáme k němu 500 g posekaných vlašských ořechů, 80 g strouhanky, 1/2 lžičky rozdrceného hřebíčku, 1 lžičku skořice, nastrouhanou kůru z 1 citronu (chemicky neošetřeného), vše dobře promícháme, odstavíme z plotny a zakryjeme pokličkou, aby směs zůstala teplá. Pomyslně tuto směs rozdělíme na 5 dílů. Na rozehřáté plotně rozpustíme v menším hrnci máslo.
  3. Připravíme si hluboký pekáč a vymažeme ho rozpuštěným máslem.
  4. 2 balíčky listového těsta (lepší je orig. těsto Fillo) rozdělíme na 20 kusů. Postupně na vále pod každý kousek podsypeme mouku a každý rozválíme na velmi tenký, až průhledný obdélník podle rozměru pečícího plechu.
  5. Položíme na plech první list těsta, pomažeme ho rozpuštěným máslem, položíme druhý list těsta, zase pomažeme máslem, takto navršíme 5 vrstev listového těsta na sebe. Na ně naneseme a rozmažeme první díl teplé ořechové směsi, zakryjeme listem těsta, pomažeme máslem, zakryjeme druhým listem těsta, pomažeme máslem a rozmažeme další část ořechové směsi. Toto opakujeme do doby, až vše zakončíme 5 vrstvami listového těsta. Důležité je každou vrstvu dobře pomazat máslem.
  6. Syrový koláč nařežeme ostrým nožem na porce (16 porcí), krájíme asi jen do poloviny výšky těsta a dáme do vyhřáté trouby péct. Pečeme při 160°C dozlatova přibližně 45-60 minut.
  7. Během pečení si připravíme sirup na polevu: v hrnci si rozpustíme 3 dl vody s 1,5 dl medu, 200g cukru a přidáme nastrouhanou kůru z 1/2 citronu. Mícháme a vaříme do konzistence lehkého sirupu, přecedíme ho, a když je baklava upečená, vytáhneme ji z trouby, celou polijeme teplým sirupem, posypeme rozsekanými pistáciemi a necháme ji do druhého dne zatuhnout. Až pak ji nakrájíme na předem označené porce a podáváme.