Chleba s dýní a kořením
Ingredience
Cukr krupice |
350 g |
Droždí sušené |
2 polévková lžíce |
Dýně sterilovaná |
170 g |
Hřebíček mletý |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
115 g |
Mléko odtučněné sušené |
85 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
625 g |
Nové koření mleté |
1 kávová lžička |
Ořechy vlašské |
55 g |
Skořice mletá |
2 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
250 ml |
Zázvor mletý |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 200 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme si bábovkovou formu, kterou vymažeme tukem.
- V míse smícháme vlažnou vodu s droždím a necháme asi patnáct minut odstát. Samostatně smícháme všechno koření: hřebíček, nové koření, skořici a zázvor.
- Do drožďové směsi přimícháme mléko, kompotovanou, případně dušenou dýni, sůl, 115 g cukru, 3 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce ze směsi koření a po částech prosátou mouku a řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a necháme v míse zhruba hodinu a půl kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta utvoříme stejné kuličky velikosti pingpongového míčku.
- Zbytek cukru smícháme se zbytkem koření. Každou kuličku namočíme ve zbylém másle a obalíme směsí koření a cukru. Poté kuličky vkládáme po vrstvách do bábovkové formy, každou vrstvu posypeme sekanými ořechy a těsto necháme opět vzejít.
- Vykynutý chleba pečeme asi hodinu v troubě předehřáté na 180°C do zezlátnutí. Upečený chléb necháme dalších dvacet minut dojít ve vypnuté troubě. Na mřížce ho necháme vychladnout.