Chleba s dýní a kořením

Ingredience


Cukr krupice 350 g
Droždí sušené 2 polévková lžíce
Dýně sterilovaná 170 g
Hřebíček mletý 1 špetka
Máslo čerstvé 115 g
Mléko odtučněné sušené 85 g
Mouka pšeničná hladká T 650 625 g
Nové koření mleté 1 kávová lžička
Ořechy vlašské 55 g
Skořice mletá 2 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 250 ml
Zázvor mletý 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme si bábovkovou formu, kterou vymažeme tukem.
  2. V míse smícháme vlažnou vodu s droždím a necháme asi patnáct minut odstát. Samostatně smícháme všechno koření: hřebíček, nové koření, skořici a zázvor.
  3. Do drožďové směsi přimícháme mléko, kompotovanou, případně dušenou dýni, sůl, 115 g cukru, 3 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce ze směsi koření a po částech prosátou mouku a řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a necháme v míse zhruba hodinu a půl kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta utvoříme stejné kuličky velikosti pingpongového míčku.
  4. Zbytek cukru smícháme se zbytkem koření. Každou kuličku namočíme ve zbylém másle a obalíme směsí koření a cukru. Poté kuličky vkládáme po vrstvách do bábovkové formy, každou vrstvu posypeme sekanými ořechy a těsto necháme opět vzejít.
  5. Vykynutý chleba pečeme asi hodinu v troubě předehřáté na 180°C do zezlátnutí. Upečený chléb necháme dalších dvacet minut dojít ve vypnuté troubě. Na mřížce ho necháme vychladnout.