Baklava na turecký způsob

Ingredience


Mandle plátky 70 g
Máslo čerstvé 350 g
Mouka pšeničná hladká T 650 1000 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 10 ks
Mandle 300 g
Ořechy vlašské 300 g
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Cukr krupice 200 g
Cukr vanilka 1 ks
Med včelí 300 g
Voda pitná 5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na zákusek si nejprve připravíme těsto. 1 kg hladké mouky dáme do mísy, rozklepneme do ní 10 vajec a špetku soli. Nejdříve pomocí vařečky a pak rukou vypracujeme těsto tužší konzistence, které si posléze rozdělíme na 20 dílů. Díly těsta zakryjeme utěrkou a necháme odpočívat 30 minut.
  2. Po půl hodině si na vále vyválíme jednotlivé díly na tenké listy ve velikosti plechu, ve kterém budeme zákusek péct. Plech vymažeme máslem a ostatní máslo si rozpustíme. Každý list těsta polijeme rozpuštěným máslem. Listy naklademe na sebe, přičemž každý druhý posypeme nadrobno pokrájenými mandlemi a ořechy. Posyp takto střídáme do doby, než spotřebujeme všechny ingredience. Poslední dva pláty těsta, opět pokapané máslem, musí být na sobě. Povrch posledního polijeme zbytkem másla. Teplým ostrým nožem baklavu nakrájíme na 16 porcí. Dáváme přitom pozor, abychom neřezali příliš hluboko, ale jen asi do poloviny výšky těsta. Plech s s baklavou dáme do vyhřáté trouby na 40 - 50 minut péct při 160°C dozlatova.
  3. Před koncem pečení si uvaříme v hrnci sirup z 5 dl vody, vanilkového cukru, 2 lžic citronové šťávy, 200g cukru krupice a 1,5 sklenice tekutého medu. Sirup vaříme při mírné teplotě a za stálého míchání až do získání konzistence hustého sirupu, kterým upečenou baklavu polijeme. Moučník navrch posypeme plátky mandlí a necháme nejlépe do druhého dne ztuhnout.
  4. Baklavu - mandlový zákusek servírujeme nejčastěji k hořké kávě a čaji.