Bratislavské hovězí plátky
Ingredience
Celer bulvový |
30 g |
Cibule |
200 g |
Hovězí maso zadní |
750 g |
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
30 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
80 g |
Mrkev kořen |
30 g |
Okurky nakládané |
50 g |
Protlak rajčatový |
50 g |
Smetana 12% (konzumní) |
100 ml |
Sůl |
30 g |
Tuk |
150 g |
Vývar zeleninový |
500 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Hovězí maso (nebo hovězí roštěnec) opláchneme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na plátky. Mírně je naklepeme, na okraji nařízneme a osolíme. Zprudka je opečeme po obou stranách na třetině tuku.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a zpěníme ji na 2/3 tuku. Zalijeme vlažnou vodou, přidáme opečené maso a dusíme pod poklicí doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme horkou vodou.
- Měkké plátky vyjmeme do čistého kastrolu. Šťávu částečně vydusíme, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vývarem ze zeleniny a mlékem a rozšleháme. Přidáme rajčatový protlak a za občasného promíchání provaříme.
- Před koncem varu přilijeme smetanu a přes hustý cedník omáčku procedíme na plátky masa.
- Oloupanou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky, uvaříme v osolené vodě doměkka a spolu s okurkami nakrájenými na nudličky a s hráškem přidáme do omáčky.
- Nakonec dochutíme solí a vše krátce povaříme.