Bratislavské hovězí plátky

Ingredience


Celer bulvový 30 g
Cibule 200 g
Hovězí maso zadní 750 g
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný 30 g
Mléko polotučné 500 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 80 g
Mrkev kořen 30 g
Okurky nakládané 50 g
Protlak rajčatový 50 g
Smetana 12% (konzumní) 100 ml
Sůl 30 g
Tuk 150 g
Vývar zeleninový 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí maso (nebo hovězí roštěnec) opláchneme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na plátky. Mírně je naklepeme, na okraji nařízneme a osolíme. Zprudka je opečeme po obou stranách na třetině tuku.
  2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a zpěníme ji na 2/3 tuku. Zalijeme vlažnou vodou, přidáme opečené maso a dusíme pod poklicí doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme horkou vodou.
  3. Měkké plátky vyjmeme do čistého kastrolu. Šťávu částečně vydusíme, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vývarem ze zeleniny a mlékem a rozšleháme. Přidáme rajčatový protlak a za občasného promíchání provaříme.
  4. Před koncem varu přilijeme smetanu a přes hustý cedník omáčku procedíme na plátky masa.
  5. Oloupanou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky, uvaříme v osolené vodě doměkka a spolu s okurkami nakrájenými na nudličky a s hráškem přidáme do omáčky.
  6. Nakonec dochutíme solí a vše krátce povaříme.