Irský hrnec

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Brambory 600 g
Česnek 4 stroužek
Cibule 2 ks
Hovězí vývar základní 800 ml
Husí sádlo 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 2 ks
Sůl 1 ks
Tymián čerstvý 1 ks
Vepřový bok 600 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory, mrkev a cibuli nakrájíme na plátky, maso na kostky, česnek nadrobno.
  2. Zapékací mísu (pekáč, remosku) vymažeme sádlem.
  3. Brambory rozdělíme na třetiny, ostatní suroviny na poloviny.
  4. Na dno mísy dáme jednu třetinu brambor, lehce osolíme a posypeme tymiánem.
  5. Na brambory rozložíme polovinu cibule, následně polovinu masa, poté polovinu česneku. Vše osolíme, posypeme rozmělněným bobkovým listem a polovinou mrkve. Postup vrstvení zopakujeme.
  6. Poslední vrstvu pak tvoří poslední třetina brambor, osolených a posypaných tymiánem.
  7. Vše zalijeme vývarem, zakryjeme pokličkou a dáme péct.
  8. Pečeme pomalu 2-3 hodiny. Tekutina by měla být na konci téměř všechna vsáknutá či odpařená.