Tutmanik - tvarohový zákusek
Ingredience
Cukr krupice |
1 špetka |
Droždí |
20 g |
Jogurt bílý |
8 dl |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
800 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Tvaroh tvrdý |
500 g |
Voda pitná |
4 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Do mísy rozdrobíme droždí, přilijeme 1 dl vlažné vody, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek. Pak k němu přidáme mouku, sůl, zamícháme a přiléváme tolik vlažné vody (3-4 dl), abychom vypracovali vláčné těsto (jako na buchty). Těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 4 díly, zakryjeme utěrkou a necháme chvíli kynout.
- Asi po 20 minutách z každého dílu vyválíme placku vysokou asi 2 cm a potřeme máslem. První placku položíme na plech vymazaný máslem, posypeme ji nastrouhaným tvarohem, posolíme, položíme druhou placku pomazanou máslem, zase na ni dáme nastrouhaný tvaroh. Takto opakujeme a povrch poslední placky potřeme 2 dl bílého jogurtu. Ostrý nůž si namočíme do teplé vody a koláč pokrájíme na kosočtverce a vložíme ho do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova při 200°C. přibližně 20 - 30 minut.
- Upečený tvarohový koláč tutmanik servírujeme vychladlý s miskou bílého jogurtu.