Tutmanik - tvarohový zákusek

Ingredience


Cukr krupice 1 špetka
Droždí 20 g
Jogurt bílý 8 dl
Máslo čerstvé 200 g
Mouka pšeničná hladká T 650 800 g
Sůl 2 kávová lžička
Tvaroh tvrdý 500 g
Voda pitná 4 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy rozdrobíme droždí, přilijeme 1 dl vlažné vody, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek. Pak k němu přidáme mouku, sůl, zamícháme a přiléváme tolik vlažné vody (3-4 dl), abychom vypracovali vláčné těsto (jako na buchty). Těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 4 díly, zakryjeme utěrkou a necháme chvíli kynout.
  2. Asi po 20 minutách z každého dílu vyválíme placku vysokou asi 2 cm a potřeme máslem. První placku položíme na plech vymazaný máslem, posypeme ji nastrouhaným tvarohem, posolíme, položíme druhou placku pomazanou máslem, zase na ni dáme nastrouhaný tvaroh. Takto opakujeme a povrch poslední placky potřeme 2 dl bílého jogurtu. Ostrý nůž si namočíme do teplé vody a koláč pokrájíme na kosočtverce a vložíme ho do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova při 200°C. přibližně 20 - 30 minut.
  3. Upečený tvarohový koláč tutmanik servírujeme vychladlý s miskou bílého jogurtu.