Melomakarona - vánoční dezert
Ingredience
Cukr krupice |
150 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Martell cognac |
1 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
750 g |
Olej sezamový |
2 dl |
Pomeranče |
1 ks |
Cukr krupice |
200 g |
Med včelí |
200 g |
Voda pitná |
2 dl |
Mandle |
750 g |
Ořechy vlašské |
75 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V míse si vymícháme 2 dl oleje se šťávou z jednoho pomeranče, 1 dl koňaku a 150 g cukru. Do této směsi postupně zapracujeme hladkou mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, dáme ho na pomoučený vál a rozdělíme na díly velikosti vejce. Každý díl rozválíme na dlouhý oválek dlouhý přibližně 7 cm a vysoký 3 cm (má tvar podobný dalamánku). Všechny kousky poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Je třeba, aby kousky byly dostatečně daleko od sebe. Pečeme je v troubě předehřáté na 175°C přibližně 30 minut dozlatova.
- Během pečení svaříme 2 dl vody, 200 g medu s 200 g cukru při mírné teplotě, čímž nám vznikne hustý sirup. Tím polijeme melomakarony přibližně 10 minut před dopečením.
- Upečené a polité melomakarony posypeme posekanými mandlemi s ořechy a necháme vychladnout. Servírujeme například k černé kávě či vínu.