Melomakarona - vánoční dezert

Ingredience


Cukr krupice 150 g
Kypřicí prášek do pečiva 2 kávová lžička
Martell cognac 1 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 750 g
Olej sezamový 2 dl
Pomeranče 1 ks
Cukr krupice 200 g
Med včelí 200 g
Voda pitná 2 dl
Mandle 750 g
Ořechy vlašské 75 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse si vymícháme 2 dl oleje se šťávou z jednoho pomeranče, 1 dl koňaku a 150 g cukru. Do této směsi postupně zapracujeme hladkou mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, dáme ho na pomoučený vál a rozdělíme na díly velikosti vejce. Každý díl rozválíme na dlouhý oválek dlouhý přibližně 7 cm a vysoký 3 cm (má tvar podobný dalamánku). Všechny kousky poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Je třeba, aby kousky byly dostatečně daleko od sebe. Pečeme je v troubě předehřáté na 175°C přibližně 30 minut dozlatova.
  2. Během pečení svaříme 2 dl vody, 200 g medu s 200 g cukru při mírné teplotě, čímž nám vznikne hustý sirup. Tím polijeme melomakarony přibližně 10 minut před dopečením.
  3. Upečené a polité melomakarony posypeme posekanými mandlemi s ořechy a necháme vychladnout. Servírujeme například k černé kávě či vínu.