Chleba s pekanovými oříšky
Ingredience
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Droždí sušené |
2 polévková lžíce |
Kmín celý |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
115 g |
Mouka polohrubá |
700 g |
Mouka žitná bílá |
500 g |
Ořechy pekanové |
225 g |
Sůl |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
700 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Dvě chlebíčkové formy vymažeme tukem.
- V misce smícháme droždí se 120 ml vlažné vody a necháme odstát. Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme změklé máslo, cukr, kmín, droždí, zbývající vodu a řádně promícháme.
- Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka. Do těsta vmícháme sekané ořechy a na teplém místě necháme v míse zhruba dvě hodiny kynout. Z vykynutého těsta uděláme dvě šišky a dáme je do forem asi na sedmdesát minut dokynout. V troubě předehřáté na 190°C pečeme asi padesát minut, dokud chleby nezezlátnou. Na mřížce je necháme vychladnout.