Ulutma
Ingredience
Listové těsto |
500 g |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
800 g |
Voda pitná |
5 dl |
Citrony |
1 ks |
Hřebíček mletý |
0.5 kávová lžička |
Krupice dětská |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
250 g |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
8 ks |
Mandle |
100 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 16 porcí
- Do mísy dáme 60 g másla a 200 g cukru, postupně přimícháme 8 žloutků, nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky hřebíčku, 250 g pomletých ořechů a prosátou hladkou mouku a krupici. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z 8 bílků.
- Listové těsto si rozdělíme na dva díly a na pomoučeném vále každý díl vyválíme na tenký plát o rozměrech pečicího plechu. Na olejem vymazaný plech položíme jeden plát těsta, na který rozetřeme vyšlehané ořechové těsto a zakryjeme ho druhým plátem těsta. Takto připravený koláč pokrájíme ostrým nožem na trojúhelníky, ale nedokrojíme až na dno. Plech s koláčem dáme do předehřáté trouby a pečeme při 200°C. Po 15 minutách teplotu zmírníme na 170°C a dopečeme. Upečená ulutma by měla mít zlatohnědou kůrku.
- Po upečení necháme moučník vychladnout a polijeme ho hustým sirupem, který jsme si uvařili z 5 dl vody, 2 lžic citronové šťávy a 800 g cukru. Politou ulutmu posypeme rozsekanými mandlemi a necháme ztuhnout.
- Porce krájíme na předem označené trojúhelníky a podáváme k černé kávě.