Ulutma

Ingredience


Listové těsto 500 g
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Cukr krupice 800 g
Voda pitná 5 dl
Citrony 1 ks
Hřebíček mletý 0.5 kávová lžička
Krupice dětská 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 60 g
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Ořechy vlašské 250 g
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 8 ks
Mandle 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy dáme 60 g másla a 200 g cukru, postupně přimícháme 8 žloutků, nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky hřebíčku, 250 g pomletých ořechů a prosátou hladkou mouku a krupici. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z 8 bílků.
  2. Listové těsto si rozdělíme na dva díly a na pomoučeném vále každý díl vyválíme na tenký plát o rozměrech pečicího plechu. Na olejem vymazaný plech položíme jeden plát těsta, na který rozetřeme vyšlehané ořechové těsto a zakryjeme ho druhým plátem těsta. Takto připravený koláč pokrájíme ostrým nožem na trojúhelníky, ale nedokrojíme až na dno. Plech s koláčem dáme do předehřáté trouby a pečeme při 200°C. Po 15 minutách teplotu zmírníme na 170°C a dopečeme. Upečená ulutma by měla mít zlatohnědou kůrku.
  3. Po upečení necháme moučník vychladnout a polijeme ho hustým sirupem, který jsme si uvařili z 5 dl vody, 2 lžic citronové šťávy a 800 g cukru. Politou ulutmu posypeme rozsekanými mandlemi a necháme ztuhnout.
  4. Porce krájíme na předem označené trojúhelníky a podáváme k černé kávě.