Ztracená vejce s rajčatovou omáčkou

Ztracená vejce s rajčatovou omáčkou - obrázek

Ingredience


Chléb pšeničný (bílý) 240 g
Hovězí vývar základní 100 ml
Ocet vinný 15 ml
Omáčka rajčatová 200 ml
Sůl 2 špetka
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do kastrůlku nalijeme vodu, ocet, osolíme a přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, stáhneme oheň na minimum, a lžící vodu mírně roztočíme dokola.
  2. Vejce rozklepneme do skleničky a těsně nad hladinou najednou vlijeme doprostřed víru, který vznikl při točení vody. Bílek začne tuhnout a trochu létat po směru točení vody. Proto lžící mícháme kolem vejce a bílkem vpodstatě žloutek obalujeme. Takto vaříme 3 minuty, vejce vyjmeme z kastrůlku a vložíme do teplé vody, aby neoschlo. Tento postup opakujeme podle toho, kolik máme vajec. Každé vejce vaříme zvlášť.
  3. Rajčatovou omáčku naředíme vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut, aby se část tekutiny odpařila a omáčka mírně zhoustla.
  4. Vejce podáváme s opečeným bílým chlebem a poléváme rajčatovou omáčkou.