Ztracená vejce s rajčatovou omáčkou
Ingredience
Chléb pšeničný (bílý) |
240 g |
Hovězí vývar základní |
100 ml |
Ocet vinný |
15 ml |
Omáčka rajčatová |
200 ml |
Sůl |
2 špetka |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 12 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do kastrůlku nalijeme vodu, ocet, osolíme a přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, stáhneme oheň na minimum, a lžící vodu mírně roztočíme dokola.
- Vejce rozklepneme do skleničky a těsně nad hladinou najednou vlijeme doprostřed víru, který vznikl při točení vody. Bílek začne tuhnout a trochu létat po směru točení vody. Proto lžící mícháme kolem vejce a bílkem vpodstatě žloutek obalujeme. Takto vaříme 3 minuty, vejce vyjmeme z kastrůlku a vložíme do teplé vody, aby neoschlo. Tento postup opakujeme podle toho, kolik máme vajec. Každé vejce vaříme zvlášť.
- Rajčatovou omáčku naředíme vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut, aby se část tekutiny odpařila a omáčka mírně zhoustla.
- Vejce podáváme s opečeným bílým chlebem a poléváme rajčatovou omáčkou.