Mrkvový koláč s jogurtem
Ingredience
Cukr moučkový |
250 g |
Jogurt bílý |
100 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
400 g |
Mrkev kořen |
200 g |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Ořechy vlašské |
100 g |
Soda jedlá |
5 g |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- K tomuto koláči je důležité dodržovat postup pro správnou konzistenci těsta.
- Očištěnou a omytou mrkev nastrouháme a dáme ji do misky. Ve větší míse si vyšleháme jogurt s cukrem, přidáme nastrouhanou mrkev, dobře zamícháme a střídavě přidáváme 1 lžíci oleje, zamícháme, 1 lžíci mouky, zamícháme a takto pokračujeme do doby, než spotřebujeme všechnu mouku a olej.
- Nakonec přidáme rozmíchanou jedlou sodu s mlékem a 1/2 pomletých ořechů a samozřejmě vše dobře promícháme. Dobře vypracované těsto je krásně hladké a takto ho vylijeme do máslem vymazaného plechu, posypeme zbytkem ořechů a dáme ho péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C asi 10-15 minut, potom teplotu trouby snížíme na 180°C a dopečeme dozlatova.