Těsto na balkánskou pitu a záviny
Ingredience
Mouka pšeničná hladká T 650 |
0.5 kg |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
2.5 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Základem pity je několik plátů těsta, které vždy potřené omastkem, pokládáme na sebe a plníme různými náplněmi.
- Do mísy dáme hladkou mouku, přidáme olej, vlažnou vodu a sůl.
- Vymícháme a přeložíme na pomoučený vál, kde těsto ručně vypracujeme. Správná konzistence těsta na pitu je, když se odlepuje od prstů a tvoří se vzduchové bubliny. Potom těsto rozdělíme na 2 díly, přibližně v průměru 15 cm z každého vytvarujeme kouli, kterou pomažeme olejem, zakryjeme igelitovým sáčkem a necháme 1 hodinu uležet.
- Podle toho, jaký pokrm chceme připravit, těsto rozdělíme na potřebný počet dílů a každý vyválíme na velmi tenký plát.
- Většinou k přípravě pity je potřeba minimálně 2 až 20 vrstev těsta, které vždy, než je na sebe položíme (a plníme), potíráme máslem nebo olejem.