Pečené bramborové placky
Ingredience
Brambory |
500 g |
Cukr krupice |
1 špetka |
Droždí |
10 g |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Sádlo škvařené |
70 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
0.5 dl |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Umyté brambory oloupeme, dáme do vody, přidáme 1/2 lžíce soli a uvaříme doměkka. Měkké brambory scedíme, rozkucháme na jemno, přidáme mouku, rozředěné kvasnice v 0,5 dl vody se špetkou cukru a pokud bude třeba, brambory dosolíme podle chuti.
- V misce utřeme měkké máslo do pěny, přimícháme k němu sádlo a žloutky, vše našleháme a smícháme s bramborami, přidáme mouku, znovu umícháme, těsto zakryjeme a necháme odpočinout až 1 hodinu.
- Po hodině bramborové těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme placku silnou asi 1 cm. Větším vykrajovátkem (nebo sklenicí) vykrajujeme placky, položíme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehanými bílky a dáme péct do dobře vyhřáté trouby.
- Pečeme asi 20 minut při 200 °C.
- Placky podáváme teplé i studené.