Pečené bramborové placky

Ingredience


Brambory 500 g
Cukr krupice 1 špetka
Droždí 10 g
Máslo čerstvé 250 g
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Sádlo škvařené 70 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 0.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Umyté brambory oloupeme, dáme do vody, přidáme 1/2 lžíce soli a uvaříme doměkka. Měkké brambory scedíme, rozkucháme na jemno, přidáme mouku, rozředěné kvasnice v 0,5 dl vody se špetkou cukru a pokud bude třeba, brambory dosolíme podle chuti.
  2. V misce utřeme měkké máslo do pěny, přimícháme k němu sádlo a žloutky, vše našleháme a smícháme s bramborami, přidáme mouku, znovu umícháme, těsto zakryjeme a necháme odpočinout až 1 hodinu.
  3. Po hodině bramborové těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme placku silnou asi 1 cm. Větším vykrajovátkem (nebo sklenicí) vykrajujeme placky, položíme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehanými bílky a dáme péct do dobře vyhřáté trouby.
  4. Pečeme asi 20 minut při 200 °C.
  5. Placky podáváme teplé i studené.