Lepinje - kynuté placky

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Olej slunečnicový 1.5 dl
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 3 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a zalijeme 3 dl vlažné vody. Necháme vzejít kvásek, přidáme k mouce lžičku soli, vše promícháme a vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě dostatečně vykynout.
  2. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, těsto rozdělíme na tolik dílů, kolik chceme placek. Ty pak vyválíme silné asi 1 cm a smažíme je v pánvi na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
  3. Usmažené placky lepinje podáváme teplé, nejčastěji s čevabčiči nebo kajmakem, který u nás můžeme nahradit kvalitní zakysanou smetanou.