Lepinje - kynuté placky
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Olej slunečnicový |
1.5 dl |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
3 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a zalijeme 3 dl vlažné vody. Necháme vzejít kvásek, přidáme k mouce lžičku soli, vše promícháme a vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě dostatečně vykynout.
- Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, těsto rozdělíme na tolik dílů, kolik chceme placek. Ty pak vyválíme silné asi 1 cm a smažíme je v pánvi na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
- Usmažené placky lepinje podáváme teplé, nejčastěji s čevabčiči nebo kajmakem, který u nás můžeme nahradit kvalitní zakysanou smetanou.