Křehké sýrová žemle

Ingredience


Kmín celý 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 200 g
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 40% 300 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nasypeme do mísy mouku, kterou smícháme s měkkým máslem nebo sádlem, špetkou soli a nastrouhaným sýrem. Pak pomocí rukou těsto dobře uhněteme, musí být hladké, vláčné a nelepit se. Potom ho zabalíme do igelitového sáčku a necháme do druhého dne v chladničce.
  2. Druhý den na pomoučeném vále těsto válečkem vyválíme na 1,5 cm silnou placku a pomocí sklenice vykrajujeme malé placky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a solí a dáme do předehřáté trouby upéct. Pečeme při 200 °C přibližně 15 minut dozlatova.
  3. Křehké žemle jsou velmi chutné. Můžeme je podávat i jako přílohu k masu, omáčkám, zeleninovým salátům, sýru apod.