Pohankový knedlík s uzeným masem

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Cibule 1 ks
Droždí 30 g
Masový vývar 3 dl
Mouka pohanková 700 g
Mouka polohrubá 300 g
Nové koření celé 1 kávová lžička
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Sůl 0.5 polévková lžíce
Vepřová uzená plec 500 g
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Uzené maso omyjeme a uvaříme doměkka ve vodě, do které jsme dali celou oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření a pepř.
  2. Uvařené maso pak nakrájíme na malé kostičky a odložíme do mísy.
  3. V druhé míse smícháme pohankovou mouku s hladkou moukou, přidáme vykynuté kvasnice (do 0.5 dl vlažné vody s lžičkou cukru rozdrobíme kvasnice), přilijeme podle potřeby vývar z uzeného masa, přidáme pokrájené maso a vše dobře propracujeme.
  4. Těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 3-4 díly a z každého vytvoříme menší knedlík, který pomalu vaříme v osolené vodě (přibližně 10 - 20 minut, podle síly knedlíku). Knedlík musí vyplavat napovrch a ještě jej ve vodě ke konci vaření propíchneme špejlí, abychom zjistili, jestli je dostatečně uvařený.
  5. Uvařený pohankový knedlík s uzeným masem pokrájíme na plátky a podáváme jako přílohu nebo samostatně.