Pohankový knedlík s uzeným masem
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Droždí |
30 g |
Masový vývar |
3 dl |
Mouka pohanková |
700 g |
Mouka polohrubá |
300 g |
Nové koření celé |
1 kávová lžička |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vepřová uzená plec |
500 g |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Uzené maso omyjeme a uvaříme doměkka ve vodě, do které jsme dali celou oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření a pepř.
- Uvařené maso pak nakrájíme na malé kostičky a odložíme do mísy.
- V druhé míse smícháme pohankovou mouku s hladkou moukou, přidáme vykynuté kvasnice (do 0.5 dl vlažné vody s lžičkou cukru rozdrobíme kvasnice), přilijeme podle potřeby vývar z uzeného masa, přidáme pokrájené maso a vše dobře propracujeme.
- Těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 3-4 díly a z každého vytvoříme menší knedlík, který pomalu vaříme v osolené vodě (přibližně 10 - 20 minut, podle síly knedlíku). Knedlík musí vyplavat napovrch a ještě jej ve vodě ke konci vaření propíchneme špejlí, abychom zjistili, jestli je dostatečně uvařený.
- Uvařený pohankový knedlík s uzeným masem pokrájíme na plátky a podáváme jako přílohu nebo samostatně.