Mandlová bábovka

Ingredience


Citronová kůra 1 polévková lžíce
Cukr krupice 100 g
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Droždí sušené 1 polévková lžíce
Hrozinky 110 g
Mandle 100 g
Máslo čerstvé 115 g
Mléko plnotučné 125 ml
Mouka polohrubá 420 g
Rum 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Tresť vanilková 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hrozinky zakapeme rumem, mandle nakrájíme na lupínky. Formu na bábovku vymažeme máslem a dno vysypeme lžící lupínků z mandlí.
  2. Droždí smícháme s vlažnou vodou a necháme odstát. Mezitím v míse šlehačem ušleháme do pěny máslo s cukrem, přidáme vejce, sůl, vanilku, citronovou kůru a droždí. Postupně vmícháme mouku střídavě s mlékem a necháme na teplém místě zhruba dvě hodiny kynout.
  3. Do vykynutého těsta vmícháme hrozinky a zbylé mandle, dáme do formy, ve které necháme těsto ještě asi šedesát minut dokynout.
  4. V troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 45 minut, dokud bábovka nezezlátne. Na mřížce necháme vychladnout a před servírováním posypeme moučkovým cukrem.