Mandlová bábovka
Ingredience
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
100 g |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Droždí sušené |
1 polévková lžíce |
Hrozinky |
110 g |
Mandle |
100 g |
Máslo čerstvé |
115 g |
Mléko plnotučné |
125 ml |
Mouka polohrubá |
420 g |
Rum |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Tresť vanilková |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
125 ml |
-
Doba přípravy: 215 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Hrozinky zakapeme rumem, mandle nakrájíme na lupínky. Formu na bábovku vymažeme máslem a dno vysypeme lžící lupínků z mandlí.
- Droždí smícháme s vlažnou vodou a necháme odstát. Mezitím v míse šlehačem ušleháme do pěny máslo s cukrem, přidáme vejce, sůl, vanilku, citronovou kůru a droždí. Postupně vmícháme mouku střídavě s mlékem a necháme na teplém místě zhruba dvě hodiny kynout.
- Do vykynutého těsta vmícháme hrozinky a zbylé mandle, dáme do formy, ve které necháme těsto ještě asi šedesát minut dokynout.
- V troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 45 minut, dokud bábovka nezezlátne. Na mřížce necháme vychladnout a před servírováním posypeme moučkovým cukrem.