Roštěná na smetaně

Ingredience


Bobkový list 0.5 g
Cibule 100 g
Citrony 50 g
Cukr krupice 30 g
Hovězí roštěnka níz. peč. 1000 g
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Nové koření celé 1 g
Ocet kvasný lihový 50 ml
Pepř černý mletý 1 g
Smetana 12% (konzumní) 500 ml
Sůl 30 g
Tuk 100 g
Voda pitná 700 ml
Zelenina kořenová 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí roštěnec opláchneme a nakrájíme na roštěnky. Mírně je naklepeme, na okrajích blánu nařízneme a osolíme je. Na části tuku je po obou stranách prudce opečeme.
  2. Očištěnou cibuli a zeleninu nakrájíme na plátky a osmahneme na zbylém tuku. K zelenině přidáme nové koření, pepř, bobkový list a omytý citron nakrájený na plátky. Základ zastříkneme octem, zalijeme částí vody a vložíme roštěnky. Pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a doléváme vodou.
  3. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou z másla a prosáté mouky, rozředíme vodou a rozšleháme. Za občasného promíchání zvolna vaříme nejméně 20 minut.
  4. Během varu přilijeme smetanu.
  5. Nakonec omáčku procedíme a dochutíme solí, cukrem a octem. Ještě krátce povaříme.