Roštěná na smetaně
Ingredience
Bobkový list |
0.5 g |
Cibule |
100 g |
Citrony |
50 g |
Cukr krupice |
30 g |
Hovězí roštěnka níz. peč. |
1000 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Nové koření celé |
1 g |
Ocet kvasný lihový |
50 ml |
Pepř černý mletý |
1 g |
Smetana 12% (konzumní) |
500 ml |
Sůl |
30 g |
Tuk |
100 g |
Voda pitná |
700 ml |
Zelenina kořenová |
250 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Hovězí roštěnec opláchneme a nakrájíme na roštěnky. Mírně je naklepeme, na okrajích blánu nařízneme a osolíme je. Na části tuku je po obou stranách prudce opečeme.
- Očištěnou cibuli a zeleninu nakrájíme na plátky a osmahneme na zbylém tuku. K zelenině přidáme nové koření, pepř, bobkový list a omytý citron nakrájený na plátky. Základ zastříkneme octem, zalijeme částí vody a vložíme roštěnky. Pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a doléváme vodou.
- Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou z másla a prosáté mouky, rozředíme vodou a rozšleháme. Za občasného promíchání zvolna vaříme nejméně 20 minut.
- Během varu přilijeme smetanu.
- Nakonec omáčku procedíme a dochutíme solí, cukrem a octem. Ještě krátce povaříme.