Čokoládový dort s hoblinkami

Čokoládový dort s hoblinkami - obrázek

Ingredience


Čokoláda hořká 250 g
Cukr moučkový 200 g
Kakao - prášek 100 g
Máslo čerstvé 125 g
Mouka polohrubá 200 g
Smetana 33% (šlehačka) 125 ml
Vejce slepičí 8 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Máslo a nastrouhanou čokoládu vložíme do varné mísy a ve vodní lázni rozpustíme dohladka a necháme mírně vychladnout. V jiné míse utřeme vaječné žloutky s cukrem, postupně vmícháme mouku s kakaem, vlažnou čokoládovou hmotu a smetanu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně ho jemně vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do dortové formy o průměru 23 cm a pečeme asi 45 minut. Mezitím si připravíme polevu. Do varné mísy dáme nasekanou čokoládu a smetanu a ve vodní lázni rozpouštíme za stálého míchání, až vznikne hladká hmota, kterou necháme trochu vychladnout. Upečený korpus přemístíme na drátěnou podložku, polijeme čokoládovou hmotou, pečlivě rozetřeme a necháme ztuhnout. Na závěr ozdobíme čokoládovými hoblinami a podáváme.