Čokoládový dort s hoblinkami
Ingredience
Čokoláda hořká |
250 g |
Cukr moučkový |
200 g |
Kakao - prášek |
100 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka polohrubá |
200 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
125 ml |
Vejce slepičí |
8 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Máslo a nastrouhanou čokoládu vložíme do varné mísy a ve vodní lázni rozpustíme dohladka a necháme mírně vychladnout. V jiné míse utřeme vaječné žloutky s cukrem, postupně vmícháme mouku s kakaem, vlažnou čokoládovou hmotu a smetanu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně ho jemně vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do dortové formy o průměru 23 cm a pečeme asi 45 minut. Mezitím si připravíme polevu. Do varné mísy dáme nasekanou čokoládu a smetanu a ve vodní lázni rozpouštíme za stálého míchání, až vznikne hladká hmota, kterou necháme trochu vychladnout. Upečený korpus přemístíme na drátěnou podložku, polijeme čokoládovou hmotou, pečlivě rozetřeme a necháme ztuhnout. Na závěr ozdobíme čokoládovými hoblinami a podáváme.