Koláč s broskvemi a krémem z mandlí

Ingredience


Broskve 4 ks
Cukr moučkový 120 g
Mandle 115 g
Máslo čerstvé 200 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Rum 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  2. V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky (dvě lžíce dáme stranou), špetky soli a 100 gramů másla. Přidáme žloutek a vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na půl hodiny do chladničky.
  3. Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala k okraji a dáme na patnáct minut do chladničky.
  4. Mezitím sloupneme broskve tak, že je vhodíme na pár sekund do vroucí vody a poté do studené. Broskve vypeckujeme a nakrájíme na plátky.
  5. Sto gramů změklého másla utřeme do pěny s cukrem (dvě lžíce cukru si odložíme) a se dvěma lžícemi hladké mouky. Po částech vmícháme rozšlehané vejce se žloutkem a na konec strouhané mandle a rum. Tuto hmotu natřeme na zchladlé těsto. Nakrájené broskve klademe na mandlovou hmotu do kruhu. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme koláč asi patnáct minut, poté teplotu stáhneme na sto osmdesát stupňů a pečeme ještě zhruba dalších patnáct minut. Po pěti minutách posypeme koláč dvěma lžícemi cukru. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.