Koláč s broskvemi a krémem z mandlí
Ingredience
Broskve |
4 ks |
Cukr moučkový |
120 g |
Mandle |
115 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Rum |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 85 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky (dvě lžíce dáme stranou), špetky soli a 100 gramů másla. Přidáme žloutek a vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na půl hodiny do chladničky.
- Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala k okraji a dáme na patnáct minut do chladničky.
- Mezitím sloupneme broskve tak, že je vhodíme na pár sekund do vroucí vody a poté do studené. Broskve vypeckujeme a nakrájíme na plátky.
- Sto gramů změklého másla utřeme do pěny s cukrem (dvě lžíce cukru si odložíme) a se dvěma lžícemi hladké mouky. Po částech vmícháme rozšlehané vejce se žloutkem a na konec strouhané mandle a rum. Tuto hmotu natřeme na zchladlé těsto. Nakrájené broskve klademe na mandlovou hmotu do kruhu. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme koláč asi patnáct minut, poté teplotu stáhneme na sto osmdesát stupňů a pečeme ještě zhruba dalších patnáct minut. Po pěti minutách posypeme koláč dvěma lžícemi cukru. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.