Koláč s jablky a brusinkami
Ingredience
Brusinky |
170 g |
Cukr krupice |
115 g |
Cukr moučkový |
215 g |
Hrozinky |
70 g |
Jablka |
2 ks |
Máslo čerstvé |
170 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
285 g |
Ořechy vlašské |
30 g |
Pomerančová kůra |
2 polévková lžíce |
Pomerančová šťáva |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
120 ml |
-
Doba přípravy: 70 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj dvě koule a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.
- Mezitím smícháme ovoce (jablka oloupáme a na hrubo nastrouháme, přidáme posekané ořechy, hrozinky, brusinky, oba cukry (dvě lžíce moučkového cukru si dáme stranou), kůru i šťávu z pomeranče.
- Na pomoučeném vále vypracujeme z jedné koule těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala k okraji a poklademe smíchanou ovocnou směsí.
- Druhou část těsta rozválíme, radýlkem nakrájíme proužky, které křížem položíme na koláč a posypeme odloženým cukrem.
- V troubě předehřáté na 200 °C pečeme koláč asi dvacet minut, poté teplotu stáhneme na sto osmdesát stupňů a pečeme ještě zhruba patnáct minut. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.