Koláč s jablky a brusinkami

Ingredience


Brusinky 170 g
Cukr krupice 115 g
Cukr moučkový 215 g
Hrozinky 70 g
Jablka 2 ks
Máslo čerstvé 170 g
Mouka pšeničná hladká T 650 285 g
Ořechy vlašské 30 g
Pomerančová kůra 2 polévková lžíce
Pomerančová šťáva 3 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Voda pitná 120 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  2. V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj dvě koule a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.
  3. Mezitím smícháme ovoce (jablka oloupáme a na hrubo nastrouháme, přidáme posekané ořechy, hrozinky, brusinky, oba cukry (dvě lžíce moučkového cukru si dáme stranou), kůru i šťávu z pomeranče.
  4. Na pomoučeném vále vypracujeme z jedné koule těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala k okraji a poklademe smíchanou ovocnou směsí.
  5. Druhou část těsta rozválíme, radýlkem nakrájíme proužky, které křížem položíme na koláč a posypeme odloženým cukrem.
  6. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme koláč asi dvacet minut, poté teplotu stáhneme na sto osmdesát stupňů a pečeme ještě zhruba patnáct minut. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.