Mošna s jablky
Ingredience
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
50 g |
Jablka |
1500 g |
Máslo čerstvé |
205 g |
Med včelí |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
285 g |
Skořice mletá |
2 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
6 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na půl hodiny do chladničky.
- Mezitím oloupeme jablka, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky. Přidáme skořici, cukr, citronovou šťávu a strouhanou kůru.
- Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dost přesahovala přes okraj a poklademe smíchanou ovocnou směsí. Převislé těsto překlopíme na ovocnou směs a utvoříme prolamováním otevřený měšec. Na jablka poklademe 30 gramů pokrájeného másla a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme koláč asi čtyřicet pět minut. Upečený koláč potřeme rozehřátým medem a podáváme teplé.