Smetanové ryby v bramborách

Ingredience


Brambory vařené 280 g
Citronová kůra 1 g
Citronová šťáva 2 ml
Losos obecný 250 g
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 25 g
Pepř černý mletý 1 g
Petržel - nať 1 g
Pórek 1 ks
Smetana 12% (konzumní) 300 ml
Sůl 1 g
Treska aljašská 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané a nakrájené brambory uvaříme do změknutí.
  2. Než změknou brambory, připravíme pórek. Pórek nakrájený na kolečka zprudka orestujeme. Jakmile pórek zhnědne, můžeme zatím odstavit z plotýnky.
  3. Nyní ve smetaně uvaříme obě ryby. Ryby ve smetaně vaříme na mírném plameni 10 minut. Jakmile jsou ryby hotové, vyndáme je ze smetany a necháme vychladit. Smetanu nevyléváme.
  4. Zchladlé ryby vykostíme a odstraníme z nich kůži. Poté je natrháme na menší kousky.
  5. Do rozpuštěného másla postupně rozmícháme mouku. Do vzniklé směsi přimícháváme také smetanu, ve které jsme uvařili ryby. Vše za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud nevznikne hustá a hladká omáčka. Tuto omáčku ochutíme citronovou kůrou, nasekanou petrželkou, solí a pepřem. Do omáčky ještě vmícháme uvařené kousky ryb. Nakonec vše vlijeme do žáruvzdorné misky o objemu 900 ml.
  6. Přecezené brambory našťoucháme s pórkem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Ochucené šťouchané brambory rovnoměrně narovnáme na směs smetany mouky a ryb. Poté potřeme máslem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Vše pečeme na 200°C 20 minut. Jakmile povrch brambor zezlátne, můžeme podávat.