Smetanové ryby v bramborách
Ingredience
Brambory vařené |
280 g |
Citronová kůra |
1 g |
Citronová šťáva |
2 ml |
Losos obecný |
250 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
25 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Petržel - nať |
1 g |
Pórek |
1 ks |
Smetana 12% (konzumní) |
300 ml |
Sůl |
1 g |
Treska aljašská |
200 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Oloupané a nakrájené brambory uvaříme do změknutí.
- Než změknou brambory, připravíme pórek. Pórek nakrájený na kolečka zprudka orestujeme. Jakmile pórek zhnědne, můžeme zatím odstavit z plotýnky.
- Nyní ve smetaně uvaříme obě ryby. Ryby ve smetaně vaříme na mírném plameni 10 minut. Jakmile jsou ryby hotové, vyndáme je ze smetany a necháme vychladit. Smetanu nevyléváme.
- Zchladlé ryby vykostíme a odstraníme z nich kůži. Poté je natrháme na menší kousky.
- Do rozpuštěného másla postupně rozmícháme mouku. Do vzniklé směsi přimícháváme také smetanu, ve které jsme uvařili ryby. Vše za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud nevznikne hustá a hladká omáčka. Tuto omáčku ochutíme citronovou kůrou, nasekanou petrželkou, solí a pepřem. Do omáčky ještě vmícháme uvařené kousky ryb. Nakonec vše vlijeme do žáruvzdorné misky o objemu 900 ml.
- Přecezené brambory našťoucháme s pórkem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Ochucené šťouchané brambory rovnoměrně narovnáme na směs smetany mouky a ryb. Poté potřeme máslem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Vše pečeme na 200°C 20 minut. Jakmile povrch brambor zezlátne, můžeme podávat.