Koláč s hruškami a čokoládou
Ingredience
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Čokoláda na vaření |
115 g |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
3 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Hrušky |
3 ks |
Máslo čerstvé |
115 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
140 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
125 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 55 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Koláčovou formu vymažeme tukem.
- V míse utvoříme žmolenkové těsto z mouky, krupicového cukru, špetky soli a másla. Přidáme jeden žloutek, šťávu z citronu a vody jen tolik, aby se těsto spojilo. Z těsta utvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme v chladničce asi půl hodiny odpočinout.
- Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala okraje. Dno těsta posypeme ustrouhanou čokoládou, na ni naskládáme plátky hrušek, které jsme oloupali a zbavili jádřinců (můžeme skládat do různých vzorů). Ovoce polijeme vejcem, které jsme našlehali s jedním žloutkem, smetanou a vanilkovým cukrem smíchaným s moučkovým cukrem.
- Koláč vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi deset minut. Teplotu snížíme na 180 °C a pečeme ještě asi dvacet minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečicím papírem. Upečený koláč podáváme teplý.