Obrácený koláč s hruškami

Ingredience


Cukr krupice 170 g
Hrušky 6 ks
Máslo čerstvé 285 g
Mouka pšeničná hladká T 650 115 g
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
Sůl 1 špetka
Voda pitná 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse utvoříme žmolenkové těsto z mouky, špetky soli a 170 g másla. Vody přidáme jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Z těsta utvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme v chladničce asi 1/2 hodiny odpočinout.
  2. Hrušky rozkrájíme na půlměsíčky, zbavíme jádřinců a oloupeme. Dáme do mísy a posypeme několika lžícemi cukru. Na pánvi (musí to být pánev, v které můžeme i péct) rozpustíme 115 g másla, přidáme zbylý cukr a když začne žloutnout, položíme na pánev hrušky a necháme asi 20 minut karamelizovat. Ovoce necháme v pánvi vychladnout.
  3. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku velikosti pánve. Těsto položíme na hrušky a mírně ho podsuneme pod ovoce. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme asi 15 minut. Poté teplotu stáhneme na 180°C a pečeme až těsto zezlátne, tj. cca 15 minut. Hotový koláč necháme asi 5 minut zchladnout, nožem těsto uvolníme a překlopíme na talíř. Koláč podáváme teplý, s našlehanou šlehačkou.