Telecí plněné zeleninou a vejci

Ingredience


Brambory vařené 1 kg
Chřest bílý 150 g
Citronová šťáva 20 ml
Houby čerstvé 150 g
Hrášek 150 g
Máslo čerstvé 70 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 5 g
Pórek 1 ks
Sůl 1 špetka
Telecí hruď 1 kg
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 2 ks
Víno bílé 100 ml
Žemle tuková 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do masa vyřežeme kapsu a osolíme ho zvenku i zevnitř. Žemle vymácháme ve vodě. Na 40 g másla osmahneme nakrájené houby a pórek, přidáme hrášek a 10 minut podusíme. Nakrájený chřest povaříme s citronovou šťávou ve slané vodě a necháme ho na utěrce oschnout. K houbám přidáme vymačkanou žemli, chřest, vejce a žloutek, osolíme a okořeníme. Směs promícháme a nandáme ji do vytřené masové kapsy. Tu pak sešijeme.
  2. Maso na pekáči potřeme máslem a posypeme pepřem, pečeme ho při 220 stupních C asi 10 minut. Pak maso podlijeme vínem a přikryté ho dusíme doměkka při 180 stupních C asi hodinu a 20 minut.
  3. Maso poté necháme 20 minut odležet bez nití, nakrájíme ho a podáváme s vařenými bramborami.