Telecí plněné zeleninou a vejci
Ingredience
Brambory vařené |
1 kg |
Chřest bílý |
150 g |
Citronová šťáva |
20 ml |
Houby čerstvé |
150 g |
Hrášek |
150 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
5 g |
Pórek |
1 ks |
Sůl |
1 špetka |
Telecí hruď |
1 kg |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Víno bílé |
100 ml |
Žemle tuková |
2 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do masa vyřežeme kapsu a osolíme ho zvenku i zevnitř. Žemle vymácháme ve vodě. Na 40 g másla osmahneme nakrájené houby a pórek, přidáme hrášek a 10 minut podusíme. Nakrájený chřest povaříme s citronovou šťávou ve slané vodě a necháme ho na utěrce oschnout. K houbám přidáme vymačkanou žemli, chřest, vejce a žloutek, osolíme a okořeníme. Směs promícháme a nandáme ji do vytřené masové kapsy. Tu pak sešijeme.
- Maso na pekáči potřeme máslem a posypeme pepřem, pečeme ho při 220 stupních C asi 10 minut. Pak maso podlijeme vínem a přikryté ho dusíme doměkka při 180 stupních C asi hodinu a 20 minut.
- Maso poté necháme 20 minut odležet bez nití, nakrájíme ho a podáváme s vařenými bramborami.