Rožněný chřest s holandskou omáčkou

Ingredience


Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 115 g
Ocet vinný 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Chřest zelený 500 g
Olej olivový 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Grilovací pánev potřeme olejem, rozpálíme a vložíme chřest zbavený dolních dřevnatých konců. Opékáme asi 5 minut a během pečení chřest jednou obrátíme.
  2. Příprava omáčky: Do hrnku nalijeme ocet a svaříme na polovinu. Odstavíme z plotny a vmícháme 2 lžíce vody a po jednom přišleháme žloutky. Hrnek vrátíme na plotnu a na mírném ohni směs šleháme do husté, nadýchané pěny. Odstavíme z plotny a postupně všleháme rozpuštěné máslo. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, opepříme a okyselíme citronovou šťávou.
  3. Chřest upravíme na talíře a přelijeme holandskou omáčkou.