Roštěnky na víně se švestkami a houbami

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Bujón hovězí 500 ml
Celer bulvový 9 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Citrony 0.5 ks
Cukr krupice 30 g
Hořčice 1 kávová lžička
Houby čerstvé 100 g
Hovězí roštěnka níz. peč. 400 g
Játra drůbeží 100 g
Majoránka 1 špetka
Mléko polotučné 200 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Mrkev sterilovaná 250 ml
Olej stolní 160 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Protlak rajčatový 100 g
Sůl 1 špetka
Švestky 250 g
Vejce slepičí 1 ks
Víno červené 200 ml
Voda pitná 100 ml
Žemle tuková 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme. Švestky namočíme do vína, žemle do mléka. Lístky celeru s houbami nakrájíme na plátky, cibuli a játra na kostičky, mrkev a petržel na kostky.
  2. Na 80 ml oleje zpěníme cibuli a poté polovinu i s tukem dáme do jiné nádoby. Ke zbylé cibuli přidáme játra, houby, celer a restujeme je několik minut. Pak přidáme žemle, vejce, majoránku, sůl a pepř. Náplň rozdělíme na roštěnky, zabalíme je pomocí nití do závitků a na 40 ml oleje rychle opečeme, poté s 200 ml bujonu hodinu podusíme pod pokličkou.
  3. Nakrájenou zeleninu přidáme k cibuli s tukem a osmahneme je. Přidáme protlak, prolisovaný česnek, bobkový list, citronovou kůru a šťávu, hořčici, sůl, koření, bujon a dusíme doměkka. Švestky ohřejeme ve víně. Pak na oleji opražíme mouku a cukr dohněda, přidáme 100 ml vody, víno ze švestek, přilijeme do omáčky a povaříme.
  4. Nakrájené závitky bez nití podáváme s omáčkou.