Roštěnky na víně se švestkami a houbami
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Bujón hovězí |
500 ml |
Celer bulvový |
9 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Citrony |
0.5 ks |
Cukr krupice |
30 g |
Hořčice |
1 kávová lžička |
Houby čerstvé |
100 g |
Hovězí roštěnka níz. peč. |
400 g |
Játra drůbeží |
100 g |
Majoránka |
1 špetka |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Mrkev sterilovaná |
250 ml |
Olej stolní |
160 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Protlak rajčatový |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
Švestky |
250 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno červené |
200 ml |
Voda pitná |
100 ml |
Žemle tuková |
2 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme. Švestky namočíme do vína, žemle do mléka. Lístky celeru s houbami nakrájíme na plátky, cibuli a játra na kostičky, mrkev a petržel na kostky.
- Na 80 ml oleje zpěníme cibuli a poté polovinu i s tukem dáme do jiné nádoby. Ke zbylé cibuli přidáme játra, houby, celer a restujeme je několik minut. Pak přidáme žemle, vejce, majoránku, sůl a pepř. Náplň rozdělíme na roštěnky, zabalíme je pomocí nití do závitků a na 40 ml oleje rychle opečeme, poté s 200 ml bujonu hodinu podusíme pod pokličkou.
- Nakrájenou zeleninu přidáme k cibuli s tukem a osmahneme je. Přidáme protlak, prolisovaný česnek, bobkový list, citronovou kůru a šťávu, hořčici, sůl, koření, bujon a dusíme doměkka. Švestky ohřejeme ve víně. Pak na oleji opražíme mouku a cukr dohněda, přidáme 100 ml vody, víno ze švestek, přilijeme do omáčky a povaříme.
- Nakrájené závitky bez nití podáváme s omáčkou.