Losos na víně a másle
Ingredience
Bylinky čerstvé - svazek |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Citronová kůra |
2 g |
Citrony |
1 ks |
Losos obecný |
2500 g |
Majonéza |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
10 g |
Víno bílé |
150 ml |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Celého lososa očistíme - i v dutině břišní. Poté jej nasolíme. Břišní dutinu rovnoměrně potřeme bylinkami a vložíme na kolečka nakrájený citron a cibuli. Bylinkami posypeme i povrch ryby.
- Lososa vložíme do pekáče, podlijeme vínem, přidáme kousek másla a pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů Celsia 30 minut. Poté jej obrátíme a pečeme dalších 30 minut.
- Než lososa upečeme, připravíme citronovou omáčku. Majonézu vyšleháme s citronovou kůrou, dle chuti osolíme a opepříme.
- Hotového lososa vyndáme z trouby, z břišní dutiny odstraníme citron, cibuli i bylinky a naporcujeme na podkovy.
- Podáváme s citronovu majonézou.