Vepřové na pomerančích
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Bramborová kaše |
500 g |
Brandy peach |
100 ml |
Česnek |
5 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
80 g |
Hořčičné semínko |
0.5 kávová lžička |
Hřebíček |
15 ks |
Olej stolní |
80 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pomeranče |
4 ks |
Sůl |
1 špetka |
Vepřová kýta |
1 kg |
Víno bílé |
300 ml |
Zázvor celý |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 150 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kýtu osolíme, opepříme a necháme v pekáči půl hodiny odležet. Pak k ní přidáme rozčtvrcenou cibuli, česnek, bobkový list, hřebíček, olej a víno. Vše přikryté alobalem pečeme hodinu a půl při 180 stupních C.
- Dva pomeranče umyjeme, sloupeme z nich barevnou kůru, povaříme ji pět minut a pak opláchneme. Z pomerančů vymačkáme šťávu, přecedíme ji, přidáme cukr, hořčičná semínka, zázvor a svaříme je.
- Kýtu vyndáme, do kůže vyřežeme šachovnici, potřeme pomerančovým sirupem a pečeme čtyřicet minut při 220 stupních C. Maso během pečení často poléváme sirupem.
- Zbylé dva pomeranče nakrájíme na plátky. Výpek smícháme se zbylým pomerančovým sirupem a brandy a převaříme ho. Maso podáváme s omáčkou, bramborovou kaší a plátky pomeranče.