Vepřové na pomerančích

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Bramborová kaše 500 g
Brandy peach 100 ml
Česnek 5 stroužek
Cibule 1 ks
Cukr krupice 80 g
Hořčičné semínko 0.5 kávová lžička
Hřebíček 15 ks
Olej stolní 80 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Pomeranče 4 ks
Sůl 1 špetka
Vepřová kýta 1 kg
Víno bílé 300 ml
Zázvor celý 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kýtu osolíme, opepříme a necháme v pekáči půl hodiny odležet. Pak k ní přidáme rozčtvrcenou cibuli, česnek, bobkový list, hřebíček, olej a víno. Vše přikryté alobalem pečeme hodinu a půl při 180 stupních C.
  2. Dva pomeranče umyjeme, sloupeme z nich barevnou kůru, povaříme ji pět minut a pak opláchneme. Z pomerančů vymačkáme šťávu, přecedíme ji, přidáme cukr, hořčičná semínka, zázvor a svaříme je.
  3. Kýtu vyndáme, do kůže vyřežeme šachovnici, potřeme pomerančovým sirupem a pečeme čtyřicet minut při 220 stupních C. Maso během pečení často poléváme sirupem.
  4. Zbylé dva pomeranče nakrájíme na plátky. Výpek smícháme se zbylým pomerančovým sirupem a brandy a převaříme ho. Maso podáváme s omáčkou, bramborovou kaší a plátky pomeranče.