Telecí s žampiony
Ingredience
Bujón hovězí |
150 ml |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
100 g |
Telecí kýta |
2 kg |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Víno bílé |
200 ml |
Žampiony čerstvé |
500 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 170 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Maso okořeníme a necháme třicet minut ležet. Pak ho v pekáči potřeme máslem, podlijeme vínem a bujonem a pečeme ho dvě hodiny dočervena při 180 stupních C.
- Smícháme 50 g másla a mouku na jíšku a pomalu přiléváme mléko. Pak jíšku povaříme. Po zchladnutí vmícháme žloutky, polovinu nastrouhaného sýra, sůl, pepř, muškátový oříšek a zamícháme.
- Cibuli nadrobno zpěníme na 10 g másla s plátky žampionů a čtyři minuty zprudka pečeme se solí a pepřem. Po vychladnutí přimícháme ještě petrželku s dvěma lžičkami jíšky.
- Pečeni vykostíme a do prázdného místa po kosti dáme houbovou směs a omáčku. Pak maso nakrájíme na plátky, slepíme houbovou směsí a vrátíme do pekáče. Zakapeme ho zbylou omáčkou a výpekem, posypeme sýrem a pečeme další půl hodiny při teplotě 220 stupňů C.
- Pokrm ihned podáváme.